Bescherm je huid! Het verschil tussen een chemische en een minerale UV-Filter

Bescherm je huid! Het verschil tussen een chemische en een minerale UV-Filter

Het is natuurlijk heel belangrijk jezelf tegen de zon te beschermen. Met een minerale filter of chemische filter doe je dat. Ik leg in deze blog uit wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen deze filters, wat de voor- en nadelen zijn en welke filter je het beste kunt gebruiken. 

Minerale filters

 • Minerale filters werken door een barrière te vormen op je huid die UV-stralen reflecteert of verstrooit voordat ze je huid kunnen bereiken.
 • De meest voorkomende minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Ze zijn over het algemeen beter voor de gevoelige huid, omdat ze minder kans hebben om irritatie te veroorzaken dan chemische filters.

Chemische UV-filters

 • Chemische UV-filters werken door UV-stralen te absorberen en ze om te zetten in onschadelijke warmte voordat ze schade aan je huid kunnen veroorzaken.
 • Enkele veelvoorkomende chemische UV-filters zijn avobenzon, octinoxaat, octocryleen en oxybenzon.
 • Chemische filters kunnen in sommige gevallen een lichtere textuur hebben dan minerale filters, waardoor ze vaak populair zijn in cosmetische producten voor dagelijks gebruik.

Wat zijn de overeenkomsten tussen beide filters?

 • Beide soorten filters worden gebruikt om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen
 • zowel minerale als chemische filters moeten regelmatig opnieuw worden aangebracht voor effectieve bescherming.

Wat zijn de meest voorkomende chemische UV-filters in cosmetica?

 • Avobenzon: is een van de meest gebruikte chemische UV-filters en biedt bescherming tegen UVA-stralen. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere UV-filters vanwege zijn stabiliteit en effectiviteit
 • octinoxaat (Octylmethoxycinnamaat): is een chemische UV-filter die voornamelijk UVB-stralen absorbeert. Het is een van de meest gebruikte UV-filters in cosmetica vanwege zijn lage kans op huidirritatie
 • octocryleen: is een chemische UV-filter die zowel UVB- als een deel van de UVA-stralen kan absorberen. Het wordt vaak gebruikt vanwege zijn waterbestendigheid en stabiliteit in zonbeschermingsproducten
 • oxybenzon (Benzophenon-3): is een chemische UV-filter die voornamelijk UVB-stralen absorbeert. Het wordt vaak gebruikt vanwege zijn breed spectrum bescherming en zijn vermogen om zonnebrandcrèmes een aangename geur te geven. Helaas reageren steeds meer mensen op dit ingrediënt
 • Homosalaat: is een chemische UV-filter die voornamelijk UVB-stralen absorbeert. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere UV-filters om een hogere bescherming te bieden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van minerale en chemische filters?

 • Minerale filters bieden onmiddellijke bescherming zodra ze op de huid worden aangebracht. Chemische filters werken pas na een half uur na opbrengen
 • minerale filters laten vaak een blauwachtige waas achter op je huid en zijn iets lastiger te smeren 
 • minerale filters zijn vaak populair bij mensen met een gevoelige huid omdat ze over het algemeen minder kans hebben om irritaties of te veroorzaken
 • als je een anti muggen product gebruikt met Deet vermindert dit de werking van een chemische UV-filter. Een minerale filter heeft dit nadeel niet
 • zonneproducten op basis van een chemische UV-filter zijn na opening beperkt houdbaar. Zonneproducten op basis van minerale filters blijven langer goed. De werking van minerale filters wordt na verloop van tijd niet minder.

Conclusie: het is belangrijk om zelf de afweging te maken welke filter het beste bij jou past. Heb je een gevoelige huid dan is het raadzaam een minerale filter te gebruiken. Ga je voor gemak dan is een chemische filter vaak makkelijker. Wel moet je rekening houden met een half uur wachttijd voordat deze filter werkzaam is en heb je een grotere kans op allergieën of irritaties.

Dr. Baumann heeft een groot gamma aan zonneproducten en maakt gebruik van de chemische UV-filter octocryleen. Daarnaast heeft Dr. Baumann ook zonneproducten met een minerale filter.  Uniek in het zonneproduct gamma van Dr. Baumann zijn een aantal olie vrije zonneproducten. Deze zijn zeer geschikt voor mensen met een zonnen-allergie of Rosacea. Dr. Baumann voert een uitgebreide zonnelijn met Factor 6, 15, 20, 25, 30 en 50. Alle zonnen producten beschermen tegen UVA en UVB. Naast dit assortiment hebben ze ook een aantal “bruin-zonder-zon” producten,  after suns en crèmes die je huid optimaal voorbereiden op de zon.

Meer artikelen

Is een zonnefactor met factor 50 wel nodig?

Je wilt je huid beschermen tegen verbranden en huidveroudering. Hier gebruik je een zonnebrandcrème voor. Maar wat voor factor kun je het beste smeren en hoeveel kun je het beste smeren? Hieronder vertel ik je hier meer over.

Hoe goed beschermt een zonbeschermingsfactor (SPF) eigenlijk?

​​De SPF die op een zonneproduct staat (factor 10, 20, 30, …) zegt alleen iets over de mate waarin het product je beschermt tegen UVB-straling. UVB-straling veroorzaakt zonnebrand. Je daartegen beschermen is dus belangrijk. Er is echter ook UVA-straling, die zorgt voor vroegtijdige huidveroudering en verstoringen van het immuunsysteem. Beide stralingen dragen bij tot het risico op huidkanker. Gebruik dus alleen zonnebrandproducten die zowel tegen UVB- als UVA-straling beschermen.

De zonbeschermingsfactor (SPF) geeft aan hoe goed een product tegen zonnebrand en dus vooral tegen UVB-straling beschermt:

• Lage bescherming: factor 6-10

• Gemiddelde bescherming: factor 15-20-25

• Hoge bescherming: factor 30-50

• Zeer hoge bescherming: factor 50+

 

Factor 10 = 90% vermindering UV-straling

Factor 12 = 92% vermindering UV-straling

Factor 20 = 95% vermindering UV-straling

Factor 30 = 97% vermindering UV-straling

Factor 50 = 98% vermindering UV-straling

​Een Factor 50 geeft 98% UV-vermindering, slechts 3% beter dan Factor 20. Conclusie: met beschermingsfactoren tussen Factor 10 en 30 is de huid al heel goed beschermd. Hogere factoren geven weinig extra bescherming. Ze zijn wel duurder en bevatten hogere concentraties allergene chemische UV-filters of wit makende mineralen. Deze geven meer belasting voor de huid en voor het milieu!  

Maar, hoe goed ben je nu eigenlijk echt beschermd?

​​Helaas smeren de meeste mensen veel te weinig zonnecrème. Zonneproducten moeten dik worden aangebracht wil je de beschermingsfactor halen die staat aangegeven op de verpakking.

​En daar gaat het vaak mis. Het betekent dat je ongeveer 1 theelepel voor je gezicht en hals moet rekenen en voor schouders en armen, voor voeten en benen, en voor rug, borst en buik, ieder ongeveer 2 theelepels. Uitgaande van een volwassene.

​Op een gemiddelde zonnige dag betekent dit dat je verpakking van 250 ml dus na 3 dagen op is. Je gaat dan uit van twee keer insmeren per dag. En dan houden we er nog geen rekening mee dat je jezelf bij een stranddag eigenlijk na elke zwembeurt opnieuw moet insmeren. De meeste mensen smeren nog geen derde van de vereiste hoeveelheid.

​​Het feit dat we te weinig smeren heeft natuurlijk een invloed op de beschermingsfactor die we daadwerkelijk op de huid hebben. Stel dat je maar net iets minder dan een kwart van de vereiste hoeveelheid smeert - en dat komt aardig in de buurt van de realiteit - dan wordt een factor 50 op de verpakking in werkelijkheid een factor 12 op de huid. Een factor 30 wordt een factor 7, een factor 20 wordt een factor 5.

​Huisartsen en dermatologen houden rekening met ons smeergedrag en zullen dan ook altijd een factor 50 of meer aanbevelen. Dat is jammer want om die hoge factoren te bereiken moeten er méér ongezonde, milieuonvriendelijke, allergene synthetische filters worden toegevoegd en daar is je huid natuurlijk niet blij mee. Bij gezondere producten, op basis van minerale filters, heeft dit als resultaat dat de producten lastiger smeren, de substantie wordt stugger, en de witte waas op je huid wordt erger. Dat maakt het er niet makkelijker op.  

Conclusie

Ga je naar het strand of ben je meerdere uren per dag in de zon, dan is het raadzaam jezelf elke 4 uur in te smeren. Als je sport of transpireert zelfs elke 2 uur. Als je dit doet kun je een factor 20 gebruiken. Doe je dit niet, gebruik dan een hogere factor. Bijvoorbeeld de 30 of 50. Het is ook mogelijk dat je zonnebrandcrème met parfum een zonneallergie uitlokt. Kies daarom voor veilige zonneproducten, bijvoorbeeld van Dr. Baumann. Meer informatie kun je vinden op de website van Dr. Baumann. Een leuk weetje is dat alle Dr. Baumann producten, dus ook de liposomen en aanvullende crèmes, een natuurlijke bescherming van factor 3 tot 5 geven door de natuurlijke vitamine E en de vitamine C (antioxidanten).

Nog een aantal tips:

 • Veel mensen krijgen een echt vakantiegevoel door de geur die aan het zonneproduct zit. Helaas hoort parfum niet op de huid thuis, en zeker niet in combinatie met de zon. Je kunt een reactie krijgen of/en blijvende huidverkleuring. Dit zie je vaak in de vorm van bruine plekken in de hals. ​
 • Een zonnecrème op basis van een synthetische filter (de meeste) werkt pas na een half uur nadat je het hebt aangebracht (zie mijn andere blog). Als je verbrand bent en deze plek even wilt bijsmeren is het dus geen optie om een chemische filter te gebruiken. Dan kun je beter een zonnecrème op basis van een minerale filter gebruiken. Deze werkt namelijk direct na het opbrengen.   
 • Breng elke 4 uur zonnecrème aan. Als je veel sport of transpireert zelfs elke 2 uur. Ook na het zwemmen direct opnieuw insmeren. Probeer na het zwemmen op te drogen in plaats van je zelf af te drogen. Zo blijft de zonnebrandcrème beter zitten.

Wat zijn liposomen?

Liposomen zijn microscopisch kleine en holle vetbolletjes. Dr. Baumann gebruikt meervoudige liposomen. Deze bolletjes verschillen van grootte en zijn in elkaar vervlochten. Deze liposomen hebben een huidherstellende werking en een transportfunctie. Ze sluizen stoffen zoals vocht, vitamine E, A en provitamine B5 dieper de huid in. Dit geeft meer resultaat. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat wanneer je je huid 2 maal per dag behandelt met meervoudige liposomen, het vochtgehalte van je huid binnen 7 dagen bijna met 100% toeneemt.

Door liposomen ‘s ochtends en ‘s avonds na het reinigen op te brengen, merk je dat je huid op een juiste manier gevoed wordt en zachter aanvoelt.